IX. Országos Playback Találkozó 2022. július 2. | Csili Művelődési Központ

8.00-9.00 Regisztráció

9.00-12.00 Párhuzamos műhelymunkák

Csillag György, Vitéz András Gyula – Voneszo-KAVICSOK

Hány éves kortól?

Nem kell hozzá elő-playback tapasztalat, szívesen várunk minden érdeklődőt!

Czirmai Ildikó – Pécsi Playback Színház

Tedd fel magad a térképre! Playbackre hangolódás kezdőknek és haladóknak.

A Zenkert technika módszerével edzük playbackes eszközeinket: mozgást, hangot, mimikát, gesztusokat, eszköz használatot szuggesztiv szavakat.

Nem kell hozzá elő-playback tapasztalat, szívesen várunk minden érdeklődőt!

Donáth Attila és Rózsa Dániel – SOS és édes

Első lépések

Jelenleg a Playback- módszer elsajátításának kezdő szakaszában járunk. Szívesen megmutatjuk mindenkinek, hogy hogyan tanulunk mi.

Nem kell hozzá elő-playback tapasztalat, szívesen várunk minden érdeklődőt!

Szeghő Borbála – A kapcsolódás nonverbális eszközei – sokrétűség és egység

A workshopon az érzékenyítő játékok mellett 2 rövid formával dolgozunk. Játszunk mozdulatokkal, súllyal, tempóval, irányokkal, hanggal, intenzitással. Egyszerű elemeket használva fokozatosan építünk fel egy olyan keretet, amiben könnyű félretenni a tudatos tervezést és csak úgy, intuitíven reagálni. Folyamatokat építünk, együtt mozgunk, belassulunk, felnagyítunk, kísérletezünk – és megtapasztalhatjuk, hogy ez a fajta befele figyelés hogyan segít a kapcsolódásban.

1 éves playback tapasztalatú érdeklődőket várunk!

Tóth Attila és Takács Máriusz

Csúcspont – a velőtrázó jelenet titkai

1 éves playback tapasztalatú érdeklődőket várunk!

Somogyi Bea, MAPSZI , nemzetközileg akkreditált playback-színházi tréner – Pepita Playback Társulat és FineArt Playback Group

Történeteink folyója avagy bevezetés a playback-színházba

Személyes. Közösségi. Spontán. Ha úgy érzed, hogy tenni akarsz valamit. Ha érdekel az improvizáció, a közösségi színház. Ha törődnél magad és mások érzéseivel, történeteivel. Ha kapcsolódni vágysz – magadhoz, és magadhoz hasonlókhoz:) Gyere! “Nem lehet pontosan tudni ki mikor és mennyire közelíti meg a folyó hűs vizét egy forró nyári napon vagy megy bele, de pont az a jó, hogy mindenki a maga mértéke és érzése szerint KÖZELÍT.”

Történeteink, sokszor a leghétköznapibbak is, ha megosztásra kerülnek, másoknak is bírnak jelentőséggel. A közös játék, mikor nem tudod előre, mit fog a másik mondani vagy, hogy akár csak te, miért pont azt a mozdulatot teszed, de együtt és nem egyedül játszotok, örömöt ad. Mások meghallgatása felszabadító. A színpad egy hely, ahol a játék és művészet összeér, hogy az emberit szolgálja. Mi a playback-színház? Az egyik legfontosabb kortárs közösségi színházi forma a világon.

Több mint 70 országban vannak képviselői. Varázslatos közösségfejlesztő módszer. Improvizatív, spontaneitást fejlesztő és önismeretet gazdagító forma. Amellett, hogy olyan színház, mely intimitást teremt és szórakoztat, az oktatásban, szervezetfejlesztésben, krízis- és konfliktuskezelés területén egyaránt hatékonyan használható módszer. Itt az egymásra hangolódás, az inkluzivitás és a partnerség alap! Hogy működik? A közönségből spontán jelentkező nézők saját személyes történeteiket mesélik el. Ezeket a színészek és zenészek rögtönzéssel jelenítik meg a színpadon. A playback-színház teret ad a találkozásra. Olyan teret, ahol szakmai és emberi tudás, önismeret révén a résztvevők biztonságban érezhetik magukat, megoszthatják élményeiket és az improvizációs forma által visszanézhetik azokat a színpadon. Ehhez kínál bevezetést ez a workshop.

Nem kell hozzá elő-playback tapasztalat, sőt ez a műhelymunka kifejezetten a műfajjal most ismerkedőknek szól!

GYEREKEKNEK 5-12 éves korig

10:00-12:00 Tóth Márta: Gyermekdráma

Döntsek? De hogyan?

Komplex dráma segítségével egy történet szerepeibe lépve döntéseinket tudatosítjuk, megvizsgáljuk, hogyan lehetünk úgy tekintettel másokra is, hogy közben nem adjuk fel magunkat.

13.15-14:15 Kavicsok előadás: Helyem a világban

Téma: milyen szerepeim vannak jelenleg a nagyvilágban, milyen szerepben szeretném látni magam? Kényelmes és kevésbé kényelmes szerepeimhez való viszonyulásom. szerepeink egymás mellett élése.

Kavicsok társulatról:

A KAVICSOK egy serdülőkorú fiatalokból álló társulat mely a playback színjátszás okán és ürügyén rendszeresen összegyűlik, hogy nagyon jól érezzük magunkat egymással, illetve némely tulajdonságaink terén bizonyítsuk fejlődőképességünket.

Ehhez szükségünk van más közösségekre illetve egyénekre, akik jelenlétükkel, figyelmükkel, esetlegesen történeteik megosztásával segítenek minket azon a rögös úton, hogy gyakorolhassuk a másik emberre figyelést, empátiát ,illetve önmagunk megismeréséhez való közelebb kerülést.

Cserében megpróbálunk szórakoztatva átadni valamit saját személyiségünkből, látásunkból, iróniánkból és öniróniánkból, a tőlünk megszokott nyíltsággal és őszinteséggel.

Ha felkeltettük érdeklődésedet szeretettel várunk ingyenes előadásainkon, illetve nyílt tréningjeinkén és próbáinkon, melyekről ezen oldalon is törekszünk pontosan tájékoztatni.

Társulatvezető: Csillag György.

Az előadással párhuzamosan: Feedback

A visszajelzés kultúrája. Nyilvános visszajelzés az előző esti előadásokról.

14.30-17.30 Párhuzamos műhelymunkák

Zánkay András – Varázstükör Playback Társulat, Pécs

A játékmester szerepei

A playback előadás minőségének fontos meghatározója a játékmester működése. A workshopon közösen fogjuk kutatni, hogy milyen lehetőségekkel élhet a játékmester egy emlékezetes, életteli, minden jelenlévő számára élményt jelentő előadás megszületésének elősegítésére.

Nem kell hozzá elő-playback tapasztalat, szívesen várunk minden érdeklődőt!

Takács Máriusz, társulatvezető – 672 Csoport

Formabontás

A workshopon egy playback színházi formát szedünk szét és szerelünk újra, miközben rájövünk, mitől és hogyan működik, végtére mire is jók a formai szabályok és hogyan lehet velük kísérletezni.

Playback előképzettség szükséges!

14:30-16:00 Katona Emese – Pszínház Playback Társulat

“Jó volt a zene, mert nem hallottam…”

Több, mint 20 éve playbackezek, abból vagy 10 évet playback-zenélek is, és mostanra már nagyon igaznak gondolom, hogy a zene akkor jó, ha jó. Ha hallják, ha nem; kiegészíti, hozzáad a playback-játékhoz, ő a 4. elem: mesélő-játékmester-színészek-zenész dimenzióban. A playback-zenész a társulat egyenértékű tagja, alakítja, támogatja a playback előadást. Nem veszi el a figyelmet a játékról, hanem kiegészíti, kíséri azt. Bárkiből lehet playback-zenész, de pár hasznos gyakorlattal, gondolattal, elmélettel, mindez tudatosan könnyebben megvalósulhat. Ha van hangszered, vagy bármi hangkeltő eszközöd, -amit használsz, vagy szeretnél használni-, hozz magaddal EGY hangszert. Ha nincs, hozd a hangod, a tested. Kalandra fel! Katona Emese – playback színész és zenész, Pszínház

Nem kell hozzá elő-playback tapasztalat, szívesen várunk minden érdeklődőt!

14:30-16:00 Kiss-György Ádám workshop

Hogyan kapcsolódnak egymáshoz a történetek?

Felfedeztem a foltvarrás varázsát.

Egy nepáli szőnyeg segítségével a történetek egymás közötti lehetséges kapcsolatával fogunk megismerkedni a workshopon. Egyszerű és világos keretek között.

A workshopot vezeti : Kiss György Ádám

kiképző pszichodráma vezető, akcióközpontú szupervizor, az ÜVEGGYÖNGYJÁTÉK Playback Közösségi Színház és a Budapesti Playback Színházi Iskola – Közösségi Tér művészeti vezetője

16:00-17:30 Szeghő Borbála – társvezető – Kölcsey F. Gimnázium playback szakköre

”Változás” – Playback elemek a kamasz csoportokkal való találkozásokban

Változás – ahogyan mi magunk változunk, ahogy változik a környezetünk, ahogy változik, amire vágyunk, ahogy kapcsolódunk. Együtt figyelgetjük, milyen most itt találkozni, szóba állni. Meghallgatni és megosztani, közeledni és oldódni, történetekkel kapcsolódni, hatni egymásra. Ízelítő alkalom abból, ahogy Somogyi Beával és a Kölcsey Ferenc Gimnázium IMPRO szakkörével használjuk a playback-színház elemeit és alapelveit az egymással való találkozásban, és abban, amikor csoportként más közösségekkel találkozunk, kapcsolódunk. Ráhangolás, alkalmazott playback, visszajátszást alkalmazó technikák

Nem kell hozzá elő-playback tapasztalat, szívesen várunk minden érdeklődőt!

Ezen a műhelymunkán külön örülünk a kamaszoknak, és a kamaszokkal dolgozó szakembereknek! A műhelymunka 90 perces!

16:00-17:30 Per Pillanat Társulat előadása

ESTI PLAYBACK SZÍNHÁZI ELŐADÁSOK

18.00-19.00 ÜVEGGYÖNGYJÁTÉK Playback Közösségi Színház előadása

2012 óta játszunk együtt, éppen 10 évesek vagyunk. Fellépünk konferenciákon, szakmai rendezvényeken,  kiemelt születésnapokon és rendszeresen szervezünk nyílt előadásokat. Az elmúlt években több tudatos közösségépítő szándékkal szervezett folyamatban vettünk részt aktívan.

Ez a kép pl. a KÉK ( Kortárs Építészeti Központ ) rendezvényén készült 2022. április 22-én a FÖLD NAPJÁN.

Minden alkalommal erőt ad nekünk a történetmesélés és a megjelenítés varázsa… Ha valóban figyelünk egymásra, érdeklődünk egymás iránt, akkor sokkal inkább képessé válunk elfogadni egymást, és tudunk örülni egymás emberi történeteinek, értékeinek. A társulat nevében kívánom, hogy legyen így ezen az OPT-n is !

Az előadás elején, közepén és végén szeretnénk megünnepelni veletek azt, hogy éppen 30 éve indult el Magyarországon a playback színházi mozgalom.

19:15-20:45 A Pepita Playback Társulat és a FineArt Playback Group közös előadása

„Az .F.P.G. egy társulatközi formáció és alkalomra, eseményre jövünk össze, projekt szerűen működünk. Nagyon fontos hogy azért próbáljunk, mert annak valami célja van: például fellépés a 9.OPTn vagy a Tom Lantos Intézet eseményén. Ha megvan, hogy hol lépünk fel fontos a hely, hogy a színészek a zenész a játékmester a mesélő és én a képzőművész hol fogunk szerepelni továbbá az, hogy kiknek fogunk szerepelni. Minden egyes fellépésünk meghatározó része a tervezés, ami főleg a nagy eszközigényeink miatt fontos.” Maróti Dénes, képzőművész – a FineArt Playback Group vezetője

21:00-22:30 A Még 1 Mesét Akciócsoport előadása és JAM

A társulatot 2009-ben alapítottuk. 13 év alatt rengeteg nyílt előadást tartottunk és ennél is több alkalommal dolgoztunk a playbackkel, mint alkalmazottt műfajjal sokféle környezetben. Rendszeresen alkalmazzuk a módszert nagyvállalati szervezetfejlesztési folyamatokban, fellépünk konferenciákon, projekt nyitó és záró rendezvényeken céges környezetben, támogatunk folyamatokat a szociális szektor különböző részeiben, és törekszünk megemelni magánrendezvények méltóságát. Örömmel játszunk akár egy panellakás nappalijában, akár egy nagyszínpadon több száz ember előtt.

Művészeti koncepciónk középpontjában a történet mögött rejlő szálak megjelenítése áll, ehhez főképpen a mozgás, a kapcsolódás, a zene és a fények szinergiáját használjuk. Fontos értékünk, hogy a próbákon, előadásokon kívűl is kapcsolódjunk egymáshoz, szoros kötelék közöttünk a több mint egy évtizede összefonódó személyes történeteink.

A társulat tagjai

Zenészek:

  • Jékey Franciska
  • Szilágyi Sándor
  • Játékmester:
  • Laposa Laura

Színészek:

  • Deák Martina
  • Bende Katica
  • Nagy Zsófi
  • Kiss Tamás
  • Sebestyén Tibor
  • Papp András
  • Szűcs István
  • Katona Miklós

Társulatvezető:

  • Szűcs István

Kihelyezett workshop:

Simon Péter: Terápiás Playback Műhely a Thalassa Házban

Személyes élményen alapuló tapasztalatot szeretnék nyújtani arról, hogyan működik a playback egy terápiás közösségben.

A csoport nyitott: a Házban lévő összes páciens rész vesz rajta, emellett folyamatosan új pácienseket fogad be és enged el – már 30 éve. Egész évben, heti rendszerességgel működik, amelyen a páciensekkel együtt, aktív jelenléttel vehettek részt, mert a csoport szakmai érdeklődők számára ilyen formában is nyitott, számukra megszokott.

Előzetes bejelentkezés: Simon Péter   simon.peterpan@gmail.com

Időpont: minden csütörtökön 13.30 – 16.00

Helyszín: Thalassa Ház – Budatétény

                    Pszichoterápiás és Pszichiátriai Rehabilitációs Intézet

                    1223 Budapest, Jókai Mór u. 23-25

Információk a Házról:    www.thalassahaz.hu

Miben segíthetünk?