Beethoven: C-dúr mise - Csili Művelődési Központ
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Beethoven: C-dúr mise

2019. november 30.

19:30 - 20:30

Hagyomány, hogy ingyenes, komolyzenei templomi koncertet szervezünk az Erzsébet napok keretében több kórus részvételével, zenekari kísérettel. Idén sem lesz másként!

Előadják:

A Weiner Leó Katolikus Zeneiskola és Zeneművészeti Szakgimnázium kórusa, a Vox Musica Kamarakórus és a Giusto Kamarazenekar.

Szólót énekelnek:

Újhelyi Andrea- szoprán

Wiedemann Bernadett- mezzo

Alagi János- tenor

Pataki Bence- basszus

Vezényel:

Tassonyi Zsolt

Ludwig van Beethoven: C-dúr mise

Beethoven a szabadság egyik legnagyobb dalosa. Zenéje a teljes életet tükrözi, egy egész világ alakul ki belőlük, melyben az univerzum tükröződik. Benső életében a szeretet, a jóság álmai alatt valami sötéten, elemezhetetlen szenvedéllyel forrongó, elementáris ösztönélet vad erőit érezhette, melyek vulkanikus, földalatti zörejekkel kisérték az emberiesség meleg líráját. Mélyen, öntudata alatt viharok tomboltak, tengerek zúgtak, kígyózó gyökerek fonódtak, égretörő ágak terpeszkedtek és megmagyarázhatatlan virágok nyíltak: őstermészet

Beethoven mindössze 3 egyházi művet komponált, ebből az egyik a c-dúr mise. Nem nevezhető szabályos egyházi zeneműnek. Nem hasonlít sem Haydn, sem Mozart miséihez, de egyértelműen Haydn kései miséinek modelljeire támaszkodik. Az öt hagyományos misetétel öt nagy egységként való megkomponálásával a zeneszerző e műfajban is új útra lépett, eltérve az egyes tételek hosszabb-rövidebb belső szakaszokra osztásának korábbi gyakorlatától. Jellemző tulajdonsága, hogy nem instrumentális, hanem vokális irányzatú, összhangban a zeneszerző egy későbbi kijelentésével, miszerint “a Gloria és egy vagy két hasonló szakasz kivételével igazából minden valódi egyházzenét csakis énekelni volna szabad.” Lágy, elmélyedő hangulat uralkodik a kompozíción, melynek legnemesebb része a Kyrie és a Credo.

Beethoven e művet Esterházy Miklós herceg felkérésére írta, aki felesége névnapjára rendelte meg a misét. A korábbi években Joseph Haydn készítette a meglepetés műveket, de ekkor már idős kora miatt már nem vállalta a hagyományos névnapi mise megírását. Magyarországon, Kismartonban mutatták be először 1807-ben. A herceg a bemutató után állítólag a következő szavakkal fordult a zeneszerzőhöz: “Aber lieber Beethoven, was haben Sie denn da wieder gemacht?” “De kedves Beethoven, mit művelt már megint?”

Halála óta eltelt 200 esztendő, s napjainkban, amikor egy- egy zeneművét adják elő, a zeneszerető közönség zsúfolásig megtölti a hangversenytermeket.

Miért?- Mert művei felett nincs a múló időnek hatalma!

Részletek

Dátum:
2019. november 30.
Időpont:
19:30 - 20:30
Esemény kategória:

Szervező

Polyák Edit
Telefon:
+36302311289
E-mail:
polyak.edit@csili.hu

Helyszín

Szent Erzsébet téri Templom
Erzsébet tér
Budapest, 1203
+ Google Térkép

Az esemény támogatója

Pesterzsébet Önkormányzata