„Élmények és struktúrák” – Csízy László számítógépes grafikus kiállításának finisszázsa | Csili Művelődési Központ
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

„Élmények és struktúrák” – Csízy László számítógépes grafikus kiállításának finisszázsa

2020. szeptember 4.

18:00 - 19:00

A kerekasztal-beszélgetésen részt vesz: Balásházi Bálint, a Lajtha László AMI igazgatója, Canjavec Judit, az ESTV szerkesztő – riportere, Csízy László, computergrafikus, Farkasné Takács Ilona, a VII. Kortárs Önarckép Biennálé szervezője, Fekete Katalin, Pesterzsébet Önkormányzata Kulturális bizottságának elnöke, Polyák Edit, a Csili Művelődési Központ igazgatója, Skapper Brigitta, a Pesterzsébeti Múzeum igazgatóhelyettese.

„Bármi történt is azonban a kitelepített Csízy László életében, valami sohasem változott világlátásában: a természet iránti vonzódása, a képzőművészet, a matematika, a fizika, a tudomány és a műszaki fejlődés keltette érdeklődése, a csillagos ég látványa fölötti örök ámulata. Lehetséges, hogy így alakult ki benne a számítógépes grafika művelésének vágya, az az óhaj, hogy a computer segítségével megmutasson valamit a lelkében tükröződő világból. És bár Csízy László nem tartja magát művészembernek, Komáromban kiállított munkáit látva elmondható, hogy alkotásai tovább gondolkodtatják az embert. Képein rendre megjelennek a törékeny harmóniák, például a gingko billoba fa levelének isteni tökéllyel megteremtett szerkezete, hogy általa elképzelhessük az univerzum „építőanyagát”, esetünkben a csillagközi teret. (Göncölszekér c. képén.)

A kamaratárlaton akaratlanul is emlékezetünkbe villan Viktor Vasarelly, azaz Vásárhelyi Győző (Franciaországban kiteljesedő) magyar grafikusunk munkássága, aki geometriai ábrázolásaival mintha egyik előfutára lett volna a számítógépes grafika műfajának. Lassanként köztudottá válik, hogy a teremtett világ külső és belső harmóniák összessége, mert Isten alkotásai tökéletesek. Az emberiség mai drámája éppen abban rejlik, hogy szét akarja verni ezt bámulatosan arányos rendszert, nem ismeri fel, hogy bolygónkon minden összefügg egymással.”
(Batta György: A számítógép Göncölszekeret rajzol – Csízy László a komáromi Csemadok Galériában; Felvidék.ma; 2014.06.28.)

A belépés ingyenes.

A tárlat látogatásához kérje recepciós munkatársunk segítségét!

Megtekinthető szeptember 6-ig.

A kerekasztal beszélgetést vezeti Canjavec Judit, ES-TV

Részletek

Dátum:
2020. szeptember 4.
Időpont:
18:00 - 19:00
Esemény kategória:

Szervező

Czúni Imre
Telefon:
+36302438467
E-mail:
czuni.imre@csili.hu