ÖKOSSÁGOK/TUDTAD? - Jane Goodall a tudatos ruhavásárlás fontosságáról - Csili Művelődési Központ
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

ÖKOSSÁGOK/TUDTAD? – Jane Goodall a tudatos ruhavásárlás fontosságáról

2020. november 30.

17:00 - 17:30

Jane Goodall üzenetével szeretnénk felhívni a figyelmüket a tudatos ruhavásárlás fontosságára!

Hogy miért fontos ez, mi köze a ruhaneműnek a környezet védelméhez?

Évente több mint 150 milliárd ruhadarabot gyártanak le, és próbálnak meg eladni. 400 százalékkal többet mint a kétezres évek elején. Egyetlen pamutpóló előállítása 2720 liter édesvizet igényel, amely egy átlagos felnőtt ember számára körülbelül 3 évre elegendő ivóvízmennyiség. Az Egyesült Királyságban évente 300 ezer tonna használt ruha kerül a szeméttelepekre. Műszálas ruháink felelősek a világ mikroműanyag-szennyezésének 34,8%-áért.

Mire figyeljünk ruhavásárláskor?

Egy nemzetközi mozgalom szerint elég csak annyit kérdezni: “Biztosan viselni fogom az adott ruhadarabot legalább harmincszor?” Ha a válasz igen, nyugodtan megvehetjük.

  1. Építsünk ki olyan ruhatárat, amelyben minden darab kombinálható minden más ruhadarabbal. 
  2. Nézzünk utána, milyen alapanyagból készült a ruha!A divatipar jelenleg a legkörnyezetkímélőbb alapanyagnak a következőket tartja: len, kender, gyapjú, minősített (pl. GOTS, OEKO-Tex) biopamut és újrahasznosított műszál.
  3. Legyünk tisztában vele, mi áll jól!Ismerjük meg, milyen színek, fazonok, minták, anyagok állnak igazán jól nekünk, és ilyeneket vásároljunk, mert ezeket biztosan viselni is fogjuk.
  4. Keressük a minőséget!Az alapanyagok mellett a varrások, az eldolgozás, a gombok minősége, a cipzár, a bélés és a szabásvonalak is sokat segítenek abban, hogy el tudjuk dönteni, minőségi darabot készülünk-e megvenni.

Mihez kezdjünk a használt ruhával?

Megunt ruhadarabjainkat ne dobjuk kommunális hulladékgyűjtőkbe!

  1. A még használható, csak megunt darabokat akár egy a közelünkben lévő karitatív szervezetnek is adományozhatjuk. pl. : Vöröskereszt, Máltai Szeretet szolgálat, vagy a kerületi önkormányzat által működtett Családsegítőszolgálat
  2. És ami nem továbbadható?– A nem újrahasznosítható textilhulladékot adjuk le textilgyűjtő konténerekbe. Ezek megtalálhatók hulladékudvarokban, illetve néhány  hipermarket és nagyobb szupermarket parkolójában. Illetve vannak olyan divat márkák, akik átveszik ezeket és szintén újrahasznosítják az anyagokat.

A FILMET MEGTEKINTHETIK ITT!

Részletek

Dátum:
2020. november 30.
Időpont:
17:00 - 17:30
Esemény kategória:

Helyszín

Csili Facebook-oldal
Nagy Győry István u. 4-6.
Budapest, 1201
+ Google Térkép