Tokody Klára: Csodák tava – könyvbemutató | Csili Művelődési Központ
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Tokody Klára: Csodák tava – könyvbemutató

2024. június 6.

17:00 - 19:00

Tokody Klára: Csodák tava – könyvbemutató és vetített képes előadás

„A Keszthelyi-hegységben élő vadleányok derekán egyetlen kendő volt csak, keblüket csak aranyhajuk fedte, és szirén énekükkel elcsábították a halászlegényeket a Szerelem dombra, hogy soha többet ne halljon róluk senki. A Balaton születését egyesek óriásoknak tulajdonítják, mások sárkányoknak, Szent Pálnak, II. András királynak, egy részeges pásztornak… Krisztus urunk lábnyomát láthatjuk a zamárdi Szamárkövön, Szent István kardját a badacsonyi barlangok mélyén őrizték a táltosok, míg Koppány teste Balatonföldvár fölött, a Nezde hegyen nyugszik…”
Ezt a varázslatos balatoni mondavilágot mutatja be Tokody Klára, Csodák tava című egyedülálló, 48 történetből álló balatoni monda- és legendagyűjteménye, mely 4 év kutatómunkájának eredménye: a nagy balatoni klasszikusoktól, mint Lipták Gábor és Eötvös Károly a néprajzi folyóiratokon át falumúzeumokig és tanösvények tábláiig számos forrást feldolgoz. Népmesék, hiedelmek, történelmi legendák, regék, de valós történetek is jelennek meg lapjain erről a – minden magyar szívében fontos helyet elfoglaló – mesés vidékről.

A könyv megjelenése után izgalmas útra indult: mondái ihlettek víziszínházi előadást, vándorló festménykiállítást, a magyar rádiócsatornákon, YouTube-on és Spotify-on hallgatható, Horváth Linda által szerzett Balaton című számot. A szerző pedig 2022 szeptemberében TEDx előadás keretében mutatta be a varázslatos mondavilágot a nagyközönségnek, de szerepelt már a DunaTV Balatoni nyár című műsorában és a Kossuth Rádióban is.
Ezúttal legszűkebb hazájában, Pesterzsébeten mutatkozik be Tokody Klára, aki közgazdász, balatoni blogger és mesíró, két gyermek édesanyja.

A részvétel ingyenes.

További tartalmakért és érdekességekért kövess minket Facebookon és Instagramon!​

Részletek

Dátum:
2024. június 6.
Időpont:
17:00 - 19:00
Esemény kategóriák:
,
Honlap:
https://www.facebook.com/csilimk/events

Szervező

Bánki Andrea
Telefon:
+36304666688
E-mail:
banki.andrea@csili.hu

Helyszín

Csili Művelődési Központ – Könyvtár
Nagy Győry István u. 4-6.
Budapest, 1201
+ Google Térkép