konyvtar | Csili Művelődési Központ

Augusztus 21-től a megszokott nyitvatartással várjuk Önöket!

Augusztus 28-án, hétfőn technikai okok miatt a könyvtár zárva tart! Megértésüket köszönjük!

Könyvajánlók, újdonságok

 

Kádár Annamária: Lilla és Tündérbogyó

 

Leslie L. Lawrence: Bolondok kolostora

 

Bjorn Andreas Bull-Hansen: Vínland

 

Presser könyve 2.

 

Állományaink

Könyvek

Közel 21 ezer kötetes állományunkban válogathatnak a klasszikus szépirodalom, szakirodalom, családregény, romantikus irodalom, krimi éás aktuális sikerkönyvek között. Az állományt igyekszünk az Önök igényei szerint bővíteni, bestsellerekkel, regényekkel, krimikkel, mesekönyvekkel.

Folyóiratok

Könyvtárunkban az alábbi kurrens lapszámokat találják meg: Nők Lapja, Nők Lapja Ezotéria,Story Magazin, National Geographic, Praktika Magazin, Diana Horgolásvarázs, Otthon Magazin,  Képmás Magazin, Rubicon,  Magyar Szemle. Az aktuális lapok csak helyben használhatók, míg a tavalyi és a régebbi példányok a beiratkozott olvasók számára kölcsönözhetők. 

Különgyűjteményeink

Helytörténeti gyűjtemény: Több mint száz éves intézményünk – történelméből is fakadóan – jelentős mennyiségű  helytörténeti vonatkozású munkát, tanulmányt, monográfiát, régi sajtótermékeket tudhat gyűjteményében. Diákok, helytörténészek, a kerület múltja iránt érdeklődők számára kiváló és gazdag forrásanyag.

Pedagógiai gyűjtemény: A Pesterzsébeti Pedagógiai Intézet megszűnésekor az onnan átvett állományt beépítetük a saját pedagógiai állományunkba, így több mint 300 kötetets szakirodalom és oktatási segédanyag található meg a gyűjteményben.

Örmény gyűjtemény: A 27 kötetet számláló “minigyűjteményben” szótár, zenetörténet, vallástörténet, közmondások, és útleírás is megtalálható

Hangoskönyvek, CD

Könyvtárunkban szépirodalmi művek interpretációit nagyszerű művészek tolmácsolásában kölcsönözhetik ki hangoskönyv formájában. Mindezek mellett számos gyermekeknek szóló irodalmi művet találhatnak hangos változatban.

Könyvtári programok, kiállítások

 Programjainkon a részvétel könyvtári tagsággal ingyenes, illetve a kiállítások szintén ingyenesen megtekinthetők.

Lélekrágcsálók Klubja

Havonta egy alkalom, szerdánként 16 órától

A klub célja hogy a rohanó, őrült világban is tudjunk higgadtan, békésen önmagunk maradni. Megtanuljuk, hogyan béküljünk ki önmagunkkal és hogyan ne legyünk magányosak önmagunk “társaságában”, mindezt
közösen, egy jó csapatban.

Időpontok 2023-ban: szeptember 13., október 4., november 8., december 6.

Lélekbúvár

Havonta egy alkalom, szerdánként 17:30 órától

A Csili Könyvtárának új önismereti klubja indul szeptemberben. 

 

Időpontok 2023-ban: szeptember 27., október 18., november 22., december 13.

Aktív Könyvtár Klub

MINDEN HÓNAP ELSŐ ÉS HARMADIK KEDDJÉN, 15 ÓRÁTÓL

A Csili könyvtárának új programja 2023 februárjában indul.    Havi egy alkalommal, a hónap első keddjén, az alábbi időpontokban várjuk a régi idők társasjátékainak, mit a sakk, a dáma vagy az activity kedvelőit a könyvtárba, egy kellemes, játékos kikapcsolódásra. Jelentkezés és információ: Bánki Andrea,  e-mail: banki.andrea@csili.hu, tel: +3630 466 6688

Időpontok 2023-ban: szeptember 5., 19., Október 10., 17., november 7., 21., December 5., 19.

Filmmúzeum – klasszikus magyar vígjátékok egy csésze tea mellett

HAVONTA EGY ALKALOM, CSÜTÖRTÖKÖNKÉNT, 15 ÓRÁTÓL

A Csili „Filmmúzeuma” a filmeken túl egy jó beszélgetést, nosztalgiázást kínál a csésze tea mellé a Csili Alsóállomáson. A filmhez kapcsolódóan a társadalmi háttérről, a színészek sorsával kapcsolatos érdekességekről is beszélgetünk.

Időpontok 2023-ban: szeptember 14., október 12., november 9., december 14. 

(K)vízállásjelentők

A Csili online kvízcsoportja, keddenként új feladványokkal

A online kvízjátékunkat folytatjuk heti rendszerességgel. Minden hétfőn a heti forduló kiértékelése, minden kedden új játéklap, minden 10. héten “körértékelés”, címek adományozásával.

Játékmester: Vári Zoltán

 

Király Lajos Irodalmi Kör

MINDEN HÓNAP UTOLSÓ CSÜTÖRTÖK, 15 ÓRÁTÓL

A Csili könyvtára havonta egy alkalommal ad otthont a 2022-ben indult kulturális eseménynek, melyet a 2021-ben elhunyt Király Lajos, Pesterzsébeten élő költő, szerkesztő, műfordító özvegye hívott életre.

Időpontok 2023-ban: január 26., február 23., március 30., április 27., május 25., június 29.

 

Aktuális könyvtári kiállításunk

Titokzatos örökségünk

Az Önök segítségére számítunk!

Körben, a falakon, néhány színes és fekete-fehér képpel próbáltuk felidézni közös múltunkat. Kérem, merüljenek el a képek és az emlékeik közt, majd osszák meg velünk gondolataikat! (A nézelődést segítik a falra kihelyezett nagyítók) A fotókat a könnyebb beazonosítás miatt számokkal láttuk el.

Ismeri a képen szereplők bármelyikét? Tudja melyik vagy milyen alkalomból készülhetett a kép? Járt hasonló rendezvényen a Csiliben? Eszébe jut bármi akkoriból?

                            

Szolgáltatásaink:

 • Könyvek, folyóiratok, hangoskönyvek  kölcsönzése

 • Szépirodalom, krimi, romantikus könyvek

 • Sikerkönyvek, újdonságok

 • Szakkönyvek, kézikönyvek

 • Helytörténeti, pedagógiai gyűjtemény

 • Mesekuckó, olvasósarok

 • Internet használat

 • Tájékoztatás, könyvtárhasználat

 • segítségnyújtás

 • Fénymásolás, nyomtatás

 • Cserekönyv kuckó az “A” és “B” épületben

Könyvtárunk története

Könyvtárunk a Csili Művelődési Központ részeként működik, mely 1918-ban a Magyarországi Vas- és Fémmunkások Központi Szövetségének munkásotthonaként nyitotta meg kapuit.

A Csillag utca 2. szám alatt, 1918. március 2-án felavatott munkásotthonban több szakszervezet könyvtára is helyet kapott, ezek közül a Vasas Szakszervezeté volt a legnagyobb. A Vasasok könyvtára azonban már a munkásotthon megnyitását megelőzően is működött, ennek bizonyítékaként maradt fenn egy – a feljegyzések szerint – 1908-as feliratot viselő hatalmas könyvszekrény, melyet sokáig őriztek a Pesterzsébeti Múzeumban.

A második világháborút követően az újjáépített, akkor már Vasas Kultúrházban elsőként a könyvtár kezdte meg működését, állományát a megmaradt régi könyvek mellett a Vasas Szakszervezetek központjának könyvtárából pótolták ki.  A régi tulajdonbélyegzős, „vasas” kötetek több példánya ma is megtalálható a könyvtár állományában.

A könyvtár azóta is töretlenül várta és várja olvasóit, a 20. század második felében folyamatosan gyarapodott mind állomány , mind az olvasók számát tekintve , és napjainkban pedig, ebben a könyvtárak számára nehezebb és mindenképpen változást igénylő korban, próbál az igényekhez igazodva tovább fejlődni.

(Irodalom: A 90 éves Csili. Szerk: Várhalmi András;  Csili Műv. Közp. 2008)

Címünk:

1201 Budapest

Nagy Győry István utca 4-6.
Térkép

Nyitvatartás:

Hétfő, Szerda, Péntek: 12-19 óra
Kedd: 9-13 óra
Csütörtök: Zárva (rendezvények számára fenntartott nap)
Szombat, Vasánap: Zárva

 

 

Kapcsolat:

(061) 283-0229/125 mellék
konyvtar@csili.hu

Könyvtárvezető:
Farkas Viktória, 30/466-6686

Miben segíthetünk?