konyvtar | Csili Művelődési Központ

 Április15-től változik a nyitvatartásunk!                                      Hétfő: 9-17; Kedd: 9-14 ; Szerda, Péntek: 12-18; Csütörtök: zárva

Könyvajánlók, újdonságok

 

Dragomán György: Adjuk meg a módját!

 

Katy Hays: A kolostor

 

Valérie Perrin: Trio

Gyermekkönyv újdonságok

Állományaink

Könyvek

Közel 21 ezer kötetes állományunkban válogathatnak a klasszikus szépirodalom, szakirodalom, családregény, romantikus irodalom, krimi éás aktuális sikerkönyvek között. Az állományt igyekszünk az Önök igényei szerint bővíteni, bestsellerekkel, regényekkel, krimikkel, mesekönyvekkel.

Folyóiratok

Könyvtárunkban az alábbi kurrens lapszámokat találják meg: Nők Lapja, Nők Lapja Ezotéria,Story Magazin, National Geographic, Praktika Magazin, Diana Horgolásvarázs, Otthon Magazin,  Képmás Magazin, Rubicon,  Magyar Szemle. Az aktuális lapok csak helyben használhatók, míg a tavalyi és a régebbi példányok a beiratkozott olvasók számára kölcsönözhetők. 

Különgyűjteményeink

Helytörténeti gyűjtemény: Több mint száz éves intézményünk – történelméből is fakadóan – jelentős mennyiségű  helytörténeti vonatkozású munkát, tanulmányt, monográfiát, régi sajtótermékeket tudhat gyűjteményében. Diákok, helytörténészek, a kerület múltja iránt érdeklődők számára kiváló és gazdag forrásanyag.

Pedagógiai gyűjtemény: A Pesterzsébeti Pedagógiai Intézet megszűnésekor az onnan átvett állományt beépítetük a saját pedagógiai állományunkba, így több mint 300 kötetets szakirodalom és oktatási segédanyag található meg a gyűjteményben.

Örmény gyűjtemény: A 27 kötetet számláló “minigyűjteményben” szótár, zenetörténet, vallástörténet, közmondások, és útleírás is megtalálható

Hangoskönyvek, CD

Könyvtárunkban szépirodalmi művek interpretációit nagyszerű művészek tolmácsolásában kölcsönözhetik ki hangoskönyv formájában. Mindezek mellett számos gyermekeknek szóló irodalmi művet találhatnak hangos változatban.

Könyvtári programok, kiállítások

 Programjainkon a részvétel könyvtári tagsággal ingyenes, illetve a kiállítások szintén ingyenesen megtekinthetők.

Lélekrágcsálók Klubja

Havonta egy alkalom, szerdánként 16 órától

A klub célja hogy a rohanó, őrült világban is tudjunk higgadtan, békésen önmagunk maradni. Megtanuljuk, hogyan béküljünk ki önmagunkkal és hogyan ne legyünk magányosak önmagunk “társaságában”, mindezt
közösen, egy jó csapatban.

Időpontok 2024-ban: Január 10., Február 14., Március 13., Április 10., Május 15., Június 12.

Lélekbúvár

Havonta egy alkalom, szerdánként 17:30 órától

A Csili Könyvtárának új önismereti klubja. A Lélekrágcsálók sikerén felbuzdulva szeretnénk azoknak is lehetőséget adni akik munkaidő után szívesen jönnének beszélgetni, elmondani, hogyan látják ők a világot, tanulnának, meditálnának. Mi van, ha más is hasonló problámával küzd? Mi van, ha ez nem is olyan hatalmas probléma? Hátha itt megtalálod a megoldást….

Időpontok 2024-ben: Január 24., Február 28., Március 27., Április 24., Május 29., Június 26.

Aktív Könyvtár Klub

MINDEN HÓNAP ELSŐ ÉS HARMADIK KEDDJÉN, 15 ÓRÁTÓL

Havi egy alkalommal, a hónap első és harmadik keddjén, az alábbi időpontokban várjuk a régi idők társasjátékainak, mit a sakk, a dáma vagy az activity kedvelőit a könyvtárba, egy kellemes, játékos kikapcsolódásra. Jelentkezés és információ: Bánki Andrea,  e-mail: banki.andrea@csili.hu, tel: +3630 466 6688

Időpontok 2024-ben: 

Filmmúzeum – klasszikus magyar vígjátékok egy csésze tea mellett

HAVONTA EGY ALKALOM, CSÜTÖRTÖKÖNKÉNT, 15 ÓRÁTÓL

A Csili „Filmmúzeuma” a filmeken túl egy jó beszélgetést, nosztalgiázást kínál a csésze tea mellé, az első félévben Bilicsi Tivadarral. A filmhez kapcsolódóan a társadalmi háttérről, a színészek sorsával kapcsolatos érdekességekről is beszélgetünk.

 

Időpontok 2024-ben: Január 18., Február 22., Március 21., Április 18., Május 23., Június 20.

(K)vízállásjelentők

A Csili online kvízcsoportja, keddenként új feladványokkal

A online kvízjátékunkat folytatjuk heti rendszerességgel. Minden hétfőn a heti forduló kiértékelése, minden kedden új játéklap, minden 10. héten “körértékelés”, címek adományozásával.

Játékmester: Vári Zoltán

 

Király Lajos Irodalmi Kör

MINDEN HÓNAP UTOLSÓ CSÜTÖRTÖK, 15 ÓRÁTÓL

A Csili könyvtára havonta egy alkalommal ad otthont a 2022-ben indult kulturális eseménynek, melyet a 2021-ben elhunyt Király Lajos, Pesterzsébeten élő költő, szerkesztő, műfordító özvegye hívott életre.

Időpontok 2024-ben: Január 25., Február 29., Március 28.,Április 25., Május 30., Szeptember 26., Október 31., November 28.

 

Aktuális könyvtári kiállításunk

Legendás hanglemezek, legendás koncertek

László András nevét nemcsak a zenésztársadalom, a Radics Béla Emléktársaság, a Rockmúzeum, de a nyomdász szakma is jól ismeri.
A Rockmúzeum „Barázdák közt” című hanglemez-történeti kiállításának keretén belül kerülnek bemutatásra olyan eredeti hanglemezborítók, amelyek ikonikus koncerthelyszínekhez kötődnek, mint például a Tabán, ahol a Sakk Matt, Mini, LGT együttesekkel találkozhattunk, vagy a Budapest Sportcsarnok megnyitója a P-Mobillal, de említhetjük a híres, Jancsó Miklós rendezte jubileumi Omega koncertet is. A hanglemezekhez kapcsolódnak László András korabeli rock-koncert fotói is, melyek 2024. május 10-ig tekinthetők meg.

 

      

Szolgáltatásaink:

 • Könyvek, folyóiratok, hangoskönyvek  kölcsönzése

 • Szépirodalom, krimi, romantikus könyvek

 • Sikerkönyvek, újdonságok

 • Szakkönyvek, kézikönyvek

 • Helytörténeti, pedagógiai gyűjtemény

 • Mesekuckó, olvasósarok

 • Internet használat

 • Tájékoztatás, könyvtárhasználat

 • segítségnyújtás

 • Fénymásolás, nyomtatás

 • Cserekönyv kuckó az “A” és “B” épületben

Könyvtárunk története

Könyvtárunk a Csili Művelődési Központ részeként működik, mely 1918-ban a Magyarországi Vas- és Fémmunkások Központi Szövetségének munkásotthonaként nyitotta meg kapuit.

A Csillag utca 2. szám alatt, 1918. március 2-án felavatott munkásotthonban több szakszervezet könyvtára is helyet kapott, ezek közül a Vasas Szakszervezeté volt a legnagyobb. A Vasasok könyvtára azonban már a munkásotthon megnyitását megelőzően is működött, ennek bizonyítékaként maradt fenn egy – a feljegyzések szerint – 1908-as feliratot viselő hatalmas könyvszekrény, melyet sokáig őriztek a Pesterzsébeti Múzeumban.

A második világháborút követően az újjáépített, akkor már Vasas Kultúrházban elsőként a könyvtár kezdte meg működését, állományát a megmaradt régi könyvek mellett a Vasas Szakszervezetek központjának könyvtárából pótolták ki.  A régi tulajdonbélyegzős, „vasas” kötetek több példánya ma is megtalálható a könyvtár állományában.

A könyvtár azóta is töretlenül várta és várja olvasóit, a 20. század második felében folyamatosan gyarapodott mind állomány , mind az olvasók számát tekintve , és napjainkban pedig, ebben a könyvtárak számára nehezebb és mindenképpen változást igénylő korban, próbál az igényekhez igazodva tovább fejlődni.

(Irodalom: A 90 éves Csili. Szerk: Várhalmi András;  Csili Műv. Közp. 2008)

Címünk:

1201 Budapest

Nagy Győry István utca 4-6.
Térkép

Nyitvatartás:

Hétfő: 9-17 óra
Kedd: 9-14 óra
Szerda, Péntek: 12-18 óra
Csütörtök: Zárva (rendezvények számára fenntartott nap)
Szombat, Vasánap: Zárva

 

 

Kapcsolat:

(061) 283-0229/125 mellék
konyvtar@csili.hu

Könyvtárvezető:
Farkas Viktória, 30/466-6686

Miben segíthetünk?