konyvtar | Csili Művelődési Központ

“A könyv csodálatos utazás a múltba és a jövőbe”  Jókai Mór

Könyvajánlók, újdonságok

 

KOVÁCS ATTILA/HOLDEN ROSE KÖNYVEI

 

GYERMEKKÖNYV ÚJDONSÁGOK

 

STEPHEN KING: MINÉL VÉRESEBB

 

Állományaink

Könyvek

Közel 25 ezer kötetes állományunkban válogathatnak a klasszikus szépirodalom, szakirodalom, családregény, romantikus irodalom, krimi éás aktuális sikerkönyvek között. Az állományt igyekszünk az Önök igényei szerint bővíteni, bestsellerekkel, regényekkel, krimikkel, mesekönyvekkel.

 

Folyóiratok

Könyvtárunkban az alábbi kurrens lapszámokat találják meg: Nők Lapja, Story Magazin, National Geographic, Praktika Magazin, IPM, Joy Magazin, Otthon Magazin, Kertbarát Magazin, Természet Világa, Rubikon, HVG,  Magyar Szemle. Az aktuális lapok csak helyben használhatók, míg a tavalyi és a régebbi példányok a beiratkozott olvasók számára kölcsönözhetők. 

Helytörténeti gyűjtemények

Több mint száz éves intézményünk – történelméből is fakadóan – jelentős mennyiségű  helytörténeti vonatkozású munkát, tanulmányt, monográfiát, régi sajtótermékeket tudhat gyűjteményében. Diákok, helytörténészek, családfakutatók, a kerület múltja iránt érdeklődők számára kiváló és gazdag forrásanyag.
Még ingyenesen rendelkezésre tudunk bocsátani pár példányt Várhalmi András: Pesterzsébeti arcképcsarnok című kötetéből.

Hangoskönyvek, CD

Könyvtárunkban szépirodalmi művek interpretációit nagyszerű művészek tolmácsolásában kölcsönözhetik ki hangoskönyv formájában. Mindezek mellett számos gyermekeknek szóló irodalmi művet találhatnak hangos változatban.

Könyvtári programok, kiállítások

 Programjainkon a részvétel könyvtári tagsággal ingyenes, illetve a kiállítások szintén ingyenesen megtekinthetők.

Lélekrágcsálók Klubja

Havonta egy alkalom, szerdánként 16 órától

A klub célja hogy a rohanó, őrült világban is tudjunk higgadtan, békésen önmagunk maradni. Megtanuljuk, hogyan béküljünk ki önmagunkkal és hogyan ne legyünk magányosak önmagunk “társaságában”, mindezt
közösen, egy jó csapatban.

Időpontok 2022-ben: január 19., február 16., március 16., április 13., május 18., június 15.,  augusztus31., szeptember 14., október 12., november 16., december 7.

 

Borzongató keddek – krimiolvasók klubja

MINDEN HÓNAP ELSŐ KEDDJÉN, 16 ÓRÁTÓL

A beszélgetésekben Agatha Christie–től a mai népszerű krimiírókig bármilyen téma előfordulhat, a tagok kívánsága szerint. A programban könyvajánlók, krimiíró-olvasó találkozók szerepelnek. Minden klubnapon rendkívüli könyvkölcsönző lehetőséget is teremtünk.

Időpontok 2022-ben: február 1., március 1., április 5., május 3., június 7, szeptember 6., október 4., november 8., december 6.

 

 

Filmmúzeum – klasszikus magyar vígjátékok egy csésze tea mellett

HAVONTA EGY ALKALOM, CSÜTÖRTÖKÖNKÉNT, 15 ÓRÁTÓL

A Csili „Filmmúzeuma” klasszikus magyar vígjátékokat és egy jó beszélgetést, nosztalgiázást kínál a csésze tea mellé a Csili Alsóállomáson.

A filmhez kapcsolódóan a társadalmi háttérről, a színészek sorsával kapcsolatos érdekességekről is beszélgetünk.

Időpontok 2022-ben: február 10., március 10., április 14., május 12., június 16., szeptember 15., október 13., november 10., december 8.

 

(K)vízállásjelentők

A Csili online kvízcsoportja, keddenként új feladványokkal

A online kvízjátékunkat folytatjuk heti rendszerességgel. Minden hétfőn a heti forduló kiértékelése, minden kedden új játéklap, minden 10. héten “körértékelés”, címek adományozásával.

Játékmester: Vári Zoltán

 

Aktuális könyvtári kiállításunk

Úton- a Csili Festőklub kiállítása

Megtekinthető 2022.09.26-ig, hétfőtől péntekig: 8-18 óráig (könyvtári nyitvatartástól függetlenül) a könyvtár galériáján.

A kiállítás ingyenesen látogatható.

 

Szolgáltatásaink:

 • Könyvek, folyóiratok, hangoskönyvek  kölcsönzése

 • Szépirodalom, krimi, romantikus könyvek

 • Sikerkönyvek, újdonságok

 • Szakkönyvek, kézikönyvek

 • Helytörténeti, pedagógiai gyűjtemény

 • Mesekuckó, olvasósarok

 • Internet használat

 • Tájékoztatás, könyvtárhasználat

 • segítségnyújtás

 • Fénymásolás, nyomtatás

 • Cserekönyv kuckó az “A” és “B” épületben

Könyvtárunk története

Könyvtárunk a Csili Művelődési Központ részeként működik, mely 1918-ban a Magyarországi Vas- és Fémmunkások Központi Szövetségének munkásotthonaként nyitotta meg kapuit.

A Csillag utca 2. szám alatt, 1918. március 2-án felavatott munkásotthonban több szakszervezet könyvtára is helyet kapott, ezek közül a Vasas Szakszervezeté volt a legnagyobb. A Vasasok könyvtára azonban már a munkásotthon megnyitását megelőzően is működött, ennek bizonyítékaként maradt fenn egy – a feljegyzések szerint – 1908-as feliratot viselő hatalmas könyvszekrény, melyet sokáig őriztek a Pesterzsébeti Múzeumban.

A második világháborút követően az újjáépített, akkor már Vasas Kultúrházban elsőként a könyvtár kezdte meg működését, állományát a megmaradt régi könyvek mellett a Vasas Szakszervezetek központjának könyvtárából pótolták ki.  A régi tulajdonbélyegzős, „vasas” kötetek több példánya ma is megtalálható a könyvtár állományában.

A könyvtár azóta is töretlenül várta és várja olvasóit, a 20. század második felében folyamatosan gyarapodott mind állomány , mind az olvasók számát tekintve , és napjainkban pedig, ebben a könyvtárak számára nehezebb és mindenképpen változást igénylő korban, próbál az igényekhez igazodva tovább fejlődni.

(Irodalom: A 90 éves Csili. Szerk: Várhalmi András;  Csili Műv. Közp. 2008)

Címünk:

1201 Budapest

Nagy Győry István utca 4-6.
Térkép

Nyitvatartás:

Hétfő, Szerda, Péntek: 12-19 óra
Kedd: 9-13 óra
Csütörtök: Zárva (rendezvények számára fenntartott nap)
Szombat, Vasánap: Zárva

 

Kapcsolat:

(061) 283-0229/125 mellék
konyvtar@csili.hu

Könyvtárvezető:
Farkas Viktória, 30/466-6686

Miben segíthetünk?