Képben vagyunk! Tele a fejünk betűkkel – kiállítás | Csili Művelődési Központ
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Képben vagyunk! Tele a fejünk betűkkel – kiállítás

2022. február 3.

17:30 - 18:30
Válogatás Pászti Péter kalligrafikus műveiből a Könytár Galériában.
Megtekinthető: május 2-ig.
 
Az interaktív megnyitón játékra is invitálunk.
VEDD LE ÉS VIDD!
Pászti Péter nem csupán a kalligrafikus írástudók jeles képviselője, hanem ezekből a rajzolt betűformából portrékat alkot. A portrét alkotó szavak, pedig – ki másét, mint – az arcmások tulajdonosait jellemzik.
Az, aki a legtöbb képet a megnyitó idejében felismeri és megnevezi, azt a számára legjobban tetsző képpel ajándékozza meg az alkotó, Pászti Péter.
A megnyitón továbbá megismerhetjük a Pászti Művek név alatt alkotó művészt, betekinthetünk a kalligráfia rejtelmeibe, és elmeséltetjük vele, hogy hogyan lett többszörös magyar rekorder.
Vissza nem térő, kivételes alkalom!
***
A kalligráfia a betűírás művészete, a kalligráfus mozdulatainak rögzítése a térben és az időben, a pillanat megörökítése. A gyakorlás által a mozdulatok tánccá válnak, az írás rajzolássá, festészetté lesz. A leírt szöveget látva az olvasó belül együtt mozog a kalligráfiával, a lelkében „letáncolja” azt, amit a kalligráfus megalkotott. Az író és az olvasó között egy láthatatlan kapcsolat jön létre.
Az emberek többségének a kézírása automatikus, mélyen berögződött szokások vezérlik. De felszabadulhatunk e magunk teremtette kötöttségek alól. A kalligráfia lehetőséget ad arra, hogy az akaratunk szerint írjunk, hogy mi irányítsuk a mozdulatainkat, ne pedig azok minket. Újra a középpontba kerülhetünk és akár tudatosan is alakíthatjuk általa belső világunkat.
„Az írással kapcsolatban azt kell mondjuk, hogy a mai ember nem birtokolja az írást, hanem az írás birtokolja őt. Mit jelent az, hogy „az írás birtokolja őt“? Azt jelenti, hogy a csuklónkban, a kezünkben rejlik egy bizonyos gyakorlata az írásnak. Gépiesen írunk a kezünkkel. Ez béklyóba köti az embert. Csak akkor szabadul fel ez alól, ha úgy ír, ahogyan rajzol vagy fest – amikor minden betű egy külön festménnyé vagy rajzzá válik. Ekkor megszűnik az, amit eredetileg „kézírásnak“ hívtunk.“
Rudolf Steiner
 
A belépés ingyenes.

Részletek

Dátum:
2022. február 3.
Időpont:
17:30 - 18:30
Esemény kategória:

Szervező

Bánki Andrea
Telefon:
+36304666688
E-mail:
banki.andrea@csili.hu

Helyszín

Csili Művelődési Központ – Könyvtár
Nagy Győry István u. 4-6.
Budapest, 1201
+ Google Térkép