Könyvtár Hírek | Csili Művelődési Központ

Könyvtár hírek

 

Nagyon sok rajzot kaptunk a Varázscseruza című pályázatunkra. A feladat az volt, hogy rajzolják le a gyerkek amit megváltoztatnának, és nagyon komoly képek érkeztek és láthatók december 4- ig a könyvtár galáriáján. Ez jó, mert azt látjuk, a gyerekeket is érdekli, foglalkoztatja a környezetszennyezés, a természet visszaszorulása az ember munkája nyomán, az állatok védelme, egymás elfogadása és egy boldog Föld képe is.

          

                  
Kedves Olvasóink!
A segítségüket kérjük, amit előre is köszönünk szépen!
A CSILI 105 éve számtalan rendezvénynek adott otthont, melyek során hatalmas mennyiségű fénykép készült – talán mondhatjuk, hogy – mindannyiunk közös múltjáról.
Szerettük volna rendszerezni az archívumunkat, de hamar be kellett látnunk, hogy lehetetlenség minden eseményt és személyt, sőt helyenként a készítés évét is beazonosítani.
A könyvtárunk előterében, a falakon néhány színes és fekete-fehér képpel próbáltuk felidézni közös múltunkat. Kérem, merüljenek el a képek és az emlékeik közt, majd osszák meg velünk gondolataikat! (A nézelődést segítik a falra kihelyezett nagyítók) A fotókat a könnyebb beazonosítás miatt számokkal láttuk el.
Ismeri a képen szereplők bármelyikét?
Tudja melyik vagy milyen alkalomból készülhetett a kép?
Járt hasonló rendezvényen a Csiliben? Eszébe jut bármi akkoriból?
Amennyiben bármely kérdésre szeretne válaszolni, kérem a kihelyezett könyv számokkal megjelölt lapjaira írja fel, amit megosztana velünk!
Várjuk Önöket, a kiállítás az épület nyitvatartási idejében, tehát hétköznap 8-19 óra között látogatható!
                                Kedves Olvasóink!
                                 A KÖNYVTÁR 2023. JÚLIUS 24 és 2023. AUGUSZTUS 18. KÖZÖTT ZÁRVA TART!
                                 Augusztus 21-től, változatlan nyitvatartással várjuk Önöket.
                                                                                                                                                                    

       “MeseJáték a könyvtárban” tábor

 

Melyik gyerek ne szeretné a meséket? Változatos programjaink naponta egy-egy mese köré szerveződnek, a kreatív foglalkozásokba a történetek motívumait és szereplőit építjük be. A történetekhez kapcsolódóan különböző játékos sport- és kézműves foglalkozásokkal, mozival, vetítéssel, és kirándulással is készülünk a gyermekeknek. 6-12 éves gyerekeknek,  július 17-21.

Táborvezető: Tóth Katalin óvodapedagógus

Tábor díja: 34.000 Ft (Tartalmazza az étkezést)

Információ: Bánki Andrea banki.andrea@csili.hu

      “Nyomozz a könyvtárban” tábor

 

Szereted a megoldhatatlannak tűnő feladványokat? Érdekelnek a különös rejtélyek, amelyeknek te járhatsz a végére? Akkor itt a helyed a nyári olvasótáborban, ahol minden nyom a könyvtárba vezet, és te egy nyomozó bőrébe bújva derítheted fel a csavarosabbnál -csavarosabb feladványokat. Hogy mi vár rád? Sok játék és kaland izgalmas olvasmányokon keresztül. Megmutathatod tehetséged abban, hogyan vagy képes felgöngyölíteni egy bűnügy szálait, hogyan tudod összeállítani a történetek rejtélyeit a sok kis mozaikdarabkából. Ha kedveled a nyomozós történeteket, ha érdekel a kódfejtés, amely közelebb vihet a megoldáshoz, ha szeretsz elveszni a részletekben, ha szeretsz a sorok között olvasni, akkor benned is ott lapul egy vérbeli nyomozó. 6-11 éves gyerekeknek, július 10-14.

Táborvezető: Veres Tímea pedagógus

Tábor díja: 34.000 Ft (Tartalmazza az étkezést.)

Információ: Bánki Andrea banki.andrea@csili.hu

Kiállításmegnyitó és az irodalmi pályázat eredményhirdetése: április 20., csütörtök 17 óra

“Gyólai Gabriella vagyok, meseillusztrátor. Annak idején elvégeztem a képzőművészeti főiskolát. Képeimet gyermekeknek, és gyermeklelkű felnőtteknek készítem. Megjelent már jónéhány mesekönyv az illusztrációimmal, de sokat alkotok pusztán a saját örömömre, és nem felkérésre. Az is gyakran előfordul, hogy a képeimhez írók, költők mesét, verset írnak, mert megihleti őket, aminek nagyon szoktam örülni.”

A kiállítás megtekinthető és a legsikeresebb pályázatok megismerhetőek: május 23-ig hétköznaponként a Könyvtár nyitvatartási idejében.

A Csili könyvtára 2022. október 15-én szombaton, amely október 31-ről áthelyezett munkanap, 9-től 13 óráig tart nyitva! Várjuk olvasóinkat!

2022. október 31-én, hétfőn a könyvtár zárva tart.

 

 

 

2022. augusztus 31-én a Lélekrágcsálók vendége volt Vágh Vajk pesterzsébeti irodalmár. Mesélt magáról, az életéről, munkájáról, és még rengeteg témába kaptunk bele amit rágcsálni lehet….A klubtagok dedikált költeményeket kaptak ajándékba, valamint a könyvtárban is megtekinthetők a változatos és aktuális témákat értintő képversei, akrosztichonjai. Köszönjük szépen!

Angol nyelvű szabadidős tábor a Csiliben

Ma az angoltáboros gyerekek és táborvezetőik látogattak meg minket és ismerkedtek meg a könyvtárunkkal. Volt aki már gyakorlottan keresgélt a polcokon, volt aki csak most ismerkedett velük. A végén pedig még egy kis játékos nyelvtanulásra is volt idő könyvtárunk egyik könyve segítségével, a gyerekek  magyar közmondások angol megfelelőit ismerhették meg.

         

 

Nyári zárvatartás

A Csili könyvtára nyári szünet és éves kötelező leltár miatt 2022.07.18-2022.08.31-ig zárva tart.

Kérjük, segítsék a munkánkat azzal, hogy az Önöknél levő kikölcsönzött dokumentumokat 2022.07.15-ig visszahozzák a könyvtárba.

Úton- Csili festőklub kiállítása a könyvtár galériáján

 

2022.05.05-én nyitott meg a Csili képzőművész klubjának kiállítása

 

Ha alkotsz, akkor nem leszel átlagos. Nem számít, hogy mit, műtárgyat vagy egy pár zoknit.  Csak újat alkotni, ennyi az egész, és az te vagy a nagyvilágban. Nézheted, hallhatod, vagy olvasva, vagy érezve, de elárul valamit rólad, így több leszel másoknál.   (P.S. I Love You)

A Csili Képzőművész klub, később a Felnőtt Festőklub működése négy évtizedes múltra tekint vissza.

Az amatőr festőket az utóbbi években – nagy sikerrel – Bunda János István festőművész irányítja és vezeti.

A sikeres, önmagukat megtalálni vágyó alkotók, tehetségek kibontakozását vezetőjük egyénre szabott tanácsokkal segíti, a tagok önkifejezését érintetlenűl hagyva.

Öt-hat éve – kisebb tagcserékkel – ugyanazok a klubtagok alkotják a Festőklubot. Sokan vannak, akik évek óta mindig visszajárnak, de manapság egyre több új festeni vágyó fiatalt is vonz a lehetőség. Elhivatottságuk mércéje, hogy valóságos ünnepnapnak tekintik a csütörtököket, jönnek alkotni, tanulni a Csilibe.

Ki kedvtelésből, ki tanulmányai előkészítéséhez keresi a tagságot. Bár nem tartják kifejezetten fontosnak a szakmai értékelést, de az elismerés teljes joggal mindenki vágya.

Művészeti vezetőjük véleménye szerint Budapestnek feltétlenül, de talán az egész országnak a legnagyobb művészi eredményt elért amatőr festőklubja jött itt létre. Tagjai közül már kerültek ki magyar vagy akár  külföldi művészeti egyetemre is felvételt nyert fiatalok.

A szakmai munka mellett nagyszerű közösséggé alakultak, és ez a kohézió az az összetartó erő, amitől ez a klub más, mint a többi!

Több alkalommal volt kiállításuk a Csiliben, de több egyéni és csoportos kiállítást is rendeztek már országszerte.

Mindig nyitottak új érdeklődők iránt, továbbra is szívesen fogadnak új tagokat.

Művészeti vezető: Bunda János István – festőművész, képzőművész tanár

Miben segíthetünk?