Ökosságok | Csili Művelődési Központ

A Csili Művelődési Központ  a Jane Goodall Intézettel együttműködve közel egy hónapos  „ÖKOSSÁGOK” kampánya keretében fel szeretné hívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára, bolygónk megtisztítására.

Jane Goodall és intézete

Milyen elemek, akciókat tartalmaz a kezdeményezés?

ÖKOSSÁGOK/TUDTAD?

Bár a fenntartható fejlődés elvével mindannyian azonosulunk, de vajon mit tehetünk érte a hétköznapok során magánemberként?

A Csili Facebook-oldalán december 14-ig minden hétfőn erre vonatkozóan fogunk egy-egy előadásban, kisvideóval vagy akár egy gyermekmese kapcsán praktikus tanácsokat adni abban a reményben, hogy a közölt tanácsok, tippek nyomán Önökben is számos ötlet ébred. Ha így lesz, kérjük, osszák meg ezeket velünk és  – természetesen – a többiekkel.

A valóban érvényes és használható eljárásokat december 16-án, a kampány végén tesszük közzé.

Közelgő műsoraink:

2020. november 23., hétfő 17 óra – Kádár András, a Jane Goodall Intézet főtitkára: A műanyagok környezetszennyező hatásai

2020. november 30. hétfő 17 óra – Jane Goodall Intézet: A tudatos ruhavásárlásról

2020. december 7. hétfő 17 óra – Dr. White

Jane Goodal igaz történeten alapuló novellájához kapcsolódó film egy fehér kutyusról, akit egy londoni gyermekkórház fogadott örökbe, és aki szeretetével, valamint együttérzésével segítette a kórház kis betegeinek felépülését. A videóból megtudható lesz, hány és hány kutyus hogyan segíti azóta a gyerekek gyógyulását.

A műsorokat a https://www.facebook.com/csilimk “Bejegyzések” fejezetében nézhetik meg hétről hétre.

ÖKOSSÁGOK/PVTPASSZOLD VISSZA, TESÓ!

A kampány során a Csili az elhasznált és kidobásra szánt mobiltelefonok gyűjtőpontjává válik. Ha a körülmények ismét lehetővé teszik, és elkezdenek szaporodni a használt készülékek, Facebook-oldalunkon folyamatosan tájékoztatást adunk arról, hogy mennyi értékes színesfémet mentettünk meg az újrahasznosítás számára.

ÖKOSSÁGOK/NO WASTE NOVEMBER

Mivel egy fecske nem csinál nyarat, ez a játékos akció, azaz a “Hulladékmentes november” is csak akkor lépi át a társadalmi érzékelés ingerküszöbét, ha minél többeket elhatározásra, cselekvésre késztet. És ezt meg is mutatják.


Itt tölthetik le a NO WASTE NOVEMBER akció űrlapját.

Vállalom, hogy egy hónapig….” A mondat első része után található, üresen hagyott keretbe írják be, Önök milyen tettel járulnak hozzá a hulladékmentes hónap sikeréhez.

Ja! És a fogadalmukat persze tartsák is be! Íme, néhány ötlet:


A „Kihívottam” szó utáni keretbe annak a nevét írják, akit szívesen bevonnának ebbe a komoly és igen nagy tétre menő játékba.
Mivel a dolog akkor ér valamit, ha a saját arcukat is adják a tetteikhez, arra kérjük Önöket, hogy fényképezzék le magukat a számítógépük, laptopjuk, tabletjük stb. monitorán jól látható, kitöltött jelentkezési lappal (a külföldi példát lásd a mellékelt illusztrációs képen), és a fotót töltsék föl ide az eseményhez bejegyzésként. Megjegyzésként válasszanak az alábbi #-ek közül, hogy fotójukkal csatlakozhassanak a nemzetközi kampányhoz is!
#NoWasteNovember #nowastenowember2020 #JaneGoodallIntezet
#csili

A Jane Goodal Intézet felhívása az akcióhoz való csatlakozásra

A résztvevő játékosok között a kampány kitűzőit sorsoljuk ki.
A legötletesebbnek ítélt vállalást tevő pedig örökbefogadója lehet Lembának, az Afrikában élő csimpánznak.

Lemba, az árva csimpánz története

Miben segíthetünk?