Véradás | Csili Művelődési Központ
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Véradás

2022. június 20.

14:30 - 18:30

Miért fontos a véradás?

A vér nélkülözhetetlen a rászoruló betegek gyógyításában, az életmentésben. A tudomány mai állása szerint a vér semmi mással nem pótolható, mesterségesen nem előállítható, csak véradással pótolható. A hazai egészségügyi intézmények ellátása éves szinten nagyságrendileg 390 000 véradással biztosítható, így a folyamatos, biztonságos ellátáshoz – munkanapokra lebontva – napi 1600-1800 véradóra van szükség..

Vérátömlesztésre (transzfúzióra) első sorban a nagy vérveszteséggel járó balesetek sérültjeinek ellátásakor, műtétek során van szükség, ill. számos súlyos betegség, mint a vérképzőszervi vagy rosszindulatú betegségek is jó eséllyel gyógyíthatók, azonban a kezelés során a betegnek folyamatosan vérkészítményeket kell kapnia.

A véradás során levett vérből előállított legrövidebb lejáratú vérkészítmény (trombocita készítmény) csupán 5 napig használható fel, ezért nagyon fontos, a véradások folyamatossága.

(forrás: ovsz.hu)

Amit nagyon fontos tudni!

  • Regisztrációhoz személyi igazolvány, lakcímkártya és a TAJ kártya szükséges.
  • A véradás feltétele minimálisan 50 kg testsúly és betöltött 18. életév.
  • A véradás előtt étkezni kell és sok folyadékot fogyasztani.
  • A gyógyszerszedés önmagában nem kizáró ok, a helyszínen lévő orvos felelősséggel dönt erről – gyógyszertől és betegségtől függően.

Részletek

Dátum:
2022. június 20.
Időpont:
14:30 - 18:30
Esemény kategória:

Helyszín

Csili Nyugdíjas terem
Nagy Győry István u. 4-6.
Budapest, 1201
+ Google Térkép